Dvorac Anton Bibesku – Korkova

Pre oko stotinu godina, princ Anton Bibesku bio je opijen mirisom ljiljana i očaran pogledom brda prekrivenih vinogradima punim rosnih grozdova u Kornovi, u okrugu Mehedinti. Ovde je pronašao mesto koje je dugo tražio, mesto gde bi mogao uvek da se povuče, umoran od užurbanosti i buke života. Ovde je napravio svoj dvorac.

Anton Bibesku (advokat, diplomata i pisac) bio je naslednik jedne stare porodice iz Nađa Bojara i opčinjen Korkovom. Prodica Bibesku posedovala je preko dve hiljade jutara zemlje u ovom delu Oltenije. Prvo je sagrađen dvorac, a zatim, 1920. godine, posađen je vinograd sa posebno uzgajanim vrstama grožđa. Anton i Marta Bibesku su ovde provodili praznike.

Dok je njegov mlađi brat Emanuel upravljao posedima u Rumuniji, Anton je živeo na visokoj nozi u Parizu. U muzičkom salonu svoje majke imao je priliku da susretne poznate ljude tog vremena, kao što su Šarl Guno, Klod Debisi, Kamil Sen-Sans, Pjer Bonar, Eduard Vuijar, Aristid Majol, Anatol Frans i što je najbitnije, ovde je upoznao Marsela Prusta. Njegovo prijateljstvo sa Prustom trajalo je dugo. Mihail Sebastijan, dramaturg, bio je takođe Bibeskuov prijatelj. Bibesku je računao na njegovu pomoć, jer je želeo da postane priznat dramaturg u svojoj domovini i da se njegove drame na francuskom prevedu na rumunski i očekivao je od njega kao knjiškog agenta da pregovara sa različitim rumunskim rediteljima u njegovo ime. Pozvao je Sebastijana na svoje imanje u Korkovi gde je napisana drama „Bezimena zvezda“ (Steaua fără nume). Njihova saradnja neočekivano je prekinuta ranom Sebastijanovom smrću. Zato je njegov san da svoja dela predstavi u pozorištima svoje domovine ostao samo želja.

Iako se dvorac, skriven u senkama visokog drveća,  nalazi u samom centru sela, ništa ne sugeriše da je nekada bio prelepa zgrada. Ostali su samo okviri prozora, čak su i vrata iščupana. Unutar zgrade, otpala žbuka i crepovi leže u gomilama. Nikoga nije briga za staru vilu, ostao je samo natpis koji podseća prolaznike da je ovo nekada bio istorijski spomenik.

Samo su legende i vinogradi izdržali zub vremena. Korkova je sada evropski brend. Predstavlja zemlju i tradinicija proizvodnje dobrih vina izvan granica zemlje. Ovaj region proizvodi zaista divna vina. Udruženje vitikulturalista Korkove (Compania Viticolă Corcova) ustanovljeno je od strane kompanije Roy & Dâmboviceanu 2005. godine, kada je preostalo samo 18 jutara od plantaže koja je nekada imala 470 jutara pod vinogradom i pripadala je državnoj poljoprivrednoj zadruzi u Korkovi, a podrumi princa Antona Bibeskua su bili u ruševinama već početkom 20. veka.

Vinograd u Korkovi otvoren je za posetioce, i nalazi se na samo 200 m od gradske kuće.

Post Author: