Dvorac Lasla Daniela Konak

Naziv Dvorac Lasla Daniela
Lokacija Konak, opština Sečanj, Srbija
Vreme gradnje 1898
Arhitekta Nepoznat
Pravo svojine Javno
Naručilac gradnje LasloDaniel
Trenutna funkcija Osnovna škola
Klasifikacija u registru zaštićenih spomenika kulture Značajan spomenik kulture (SK 1115)

Naselja Konak i Stari Lec u Centralnom Banatu su nekada bila u vlasništvu bogate gospodske porodice Daniel. Preci porodice Daniel koja je jermenskog porekla su 1725. godine dobili plemićku titulu i grb, a uz ime su pridružili „od Samošujvarnemeta“. Osnivač torontalske porodične linije je bio Pal VII Danielu  19. veku (1822–1895),županijskiniži beležnik, glavni okružni sudija, predstavnik parlamenta 1848. godine. Porodica Daniel, koja je od trgovaca poljoprivrednom robom stigla do ranga do zemljoposednika, je imala rođačke veze sa četiri porodice aradskih mučenika: Kiš i Lazar sa kojima je delila jermensko poreklo, kao i sa porodicama Dežefi i Večei. Pal VII Daniel je imao četiri sina, a među njima su Janoš i Laslo ostvarili značajnije karijere: prvi je bio kraljevski savetnik i podžupanTorontalske županije, drugi je bio predstavnik parlamenta, nakon toga je i on bio podžupanTorontalske županije, a na kraju 1890-ih je bio župan županije Nograd. Laslo  Daniel je 1989. izgradio letnjikovac u Konaku. Tu je živeo sa porodicom, mada ga je posao vezao za sedište torontalske županije- Zrenjanin.

 

Dvorac se nalazi u hladu parka pored glavnog puta koji preseca selo, u zagrljaju starih katalpi i šimšira.Njegovu formu karakteriše stil gradnje seoskih dvoraca sa kraja 19. veka:  prizemna zgrada simetričnog rasporeda sa neoklasičnom fasadom, koji dele bočni rizaliti. I severnom i južnom stranom dominira po jedan ulaz, a oni obema stranama daju potpuno različite karakteristike.Na severnoj strani se nalazi ulaz nadsvođen zabatom koji nose stubovi u jonskom stilu što doprinosi klasicističkom izgledu. Kolski prilaz se blago uzdiže i vodi do vrata, što vodi do zaključka da je ta strana korišćena kao glavni ulaz. Nasuprot tome, južni ulaz koji vodi u baštu su koristili samo članovi porodice. Verandu sa lukovima mansarda čini zaista reprezentativnom, dok potkrovlje sa balustradom vizuelno čini zgradu višom. Svedenu eleganciju dvorca ističe krov pokriven raznobojnim Žolnai crepom, što podseća na činjenicu da je letnjikovac LaslaDaniela nastao u vreme kada je secesija dobijala zamah. Prilikom posmatranja krova vredi obratiti pažnju i na umetnički izrađene limene krovne prozore i otvore za ventilaciju tavana.

 

Dvorac je nekad bio dom biblioteke od dve hiljade knjiga, a i retko bogate i izuzetno celovite filatelističke zbirke od nekoliko stotina hiljada poštanskih markica iz Evrope koju je sastavio Laslo Daniel se nalazila u njemu. Osim toga, Laslo Daniel je imao vrednu ergelu koja je brojala 150 grla. Uzgajao je čistokrvna grla i imao je odličnu reputaciju. Imanje u Konaku se sastojalo od 2700 jutara zemlje, ali je velik deo zemlje oduzet tokom agrarnih reformi iz 1920-ih godina. Zemljoposednik je tad stao pred tešku dilemu: otići ili ostati? Beznadežna situacija je konačno naterala LaslaDaniela da proda dvorac u Konaku, napusti Banat sa mnogobrojnom rodbinom i preseli u Mađarsku. Dvorac i pripadajućih 20 hektara oglednog gazdinstva je kupio beogradski industrijalac Kosta Ilić. Nakon Drugog svetskog rata su konfiskovali imovinuIlićevog naslednika pod optužbom da je izdajnik. U dvorcu je nakon toga radilo sirotište, a od 1959. je u upotrebi kao lokalna osnovna škola.

 

Drugi deo nasleđa Danielovih se nalazi u susednom Starom Lecu, gde su Pal VII Daniel i njegov sin, Pal VIII Daniel sagradili dva dvorca 1890-ih. Danas su oba dvorca zgrade psihijatrijske ustanove.

 

 

Kulić, Branka: Dvorci i letnjikovci Vojvodine. 2012.

Németh Ferenc: Magyar-örmények Bánát közéletében a 19. században

(http://www.southeast-europe.org/pdf/13/DKE_13_M_DKH_Nemeth-Ferenc.pdf)

Németh Ferenc: Úri világTorontálban. 2003. (http://www.forumliber.rs/pdf/books/Nemeth%20Ferenc%20-%20Uri%20vilag%20Torontalban.pdf)

Podhorányi Zsolt: Mesélődélvidékikastélyok. 2011.

Post Author: