Dvorac Petera Otlika – Izvin

Ime sela prvi put je pomenuto u papskoj poreskoj evidenciji iz perioda od 1332. do 1337. Dokumenti iz ovog perioda pominju Evsen ili Evzin  po imenu. Dobro je poznata činjenica da je selo već tada imalo parohiju. Dokument iz 1361. pominje da je Balaž Seri Pošafi bio feudalni gospodar sela. 1463. godine, selo Izvin je bilo u posedu Ištvana Osenjija, dok su Benedek i Ferenc Čaki bili lokalni feudalni gospodari od 1470. U dokumentima iz 1761. se pominje da je Izvin napušten, međutim, samo dve decenije kasnije, 1783. godine, on se ponovo pojavljuje kao naseljeno selo. Tokom 19. veka pripadalo je Trezoru.

Peter Otlik, potomak slavne plemićke porodice, bio je prvi vlasnik koji je u „komšiluku“ sela osnovao farmu, pod imenom Kopastanja. 1893, on je na ovom posedu sagradio dvorac koji danas nosi njegovo ime. Na Otlikovoj farmi je radio čak i parni mlin koji je obrađivao obilne useve koji su se tamo uzgajali. Njegovo imanje bilo je čuveno po ječmu koji je bio popularan u lokalnim pivarama, luksuznim pasminama konja, farmi švajcarskih bikova i farmi jorkširskih svinja. Dobio je mnogo zlatnih medalja i nagrada na važnim poljoprivrednim sajmovima.

Nakon Prvog svetskog rata, dvorac je u nekoliko navrata doživeo transformaciju, u zavisnosti od svrhe koja mu je dodeljivana u svakom od perioda.

Danas imanje pripada državi i u njemu se nalazi Izvinska štala (Herghelia din Izvin), pod kontrolom ROMSILVA, Državne šumske uprave. Štala je otvorena za posetioce i dočekuje goste različitim programima i ponudama kao što su jahanje (za decu su dostupni i poniji), vožnja u kočijama, škola jahanja i mnoge druge stvari.

Post Author: