Vila u Delineštiju (vila Brodi)

Vila Brodi u Delineštiju otvorena je za posetioce budući da trenutno služi kao lokalna osnovna škola.

Posed u Delineštiju, oko 5.000 jutara zemlje i veći deo sela, nekada je pripadao porodici grčkog porekla – porodici Manzijarli. Porodica se bavila trgovinom i njihovo mesto poslovanja bio je Beč.

Ime vile Delinešti povezano je sa imenom Aristidesa Manzijarlija, budući da je on postavio temelje zgradi i započeo njenu izgradnju 1835. Lokalci su se sećali kako je izgubio život na tragičan način 1882. godine. Naime, kapija koja je vodila u park vile ga je nasmrt pritisnula. Nakon njegove smrti, novi vlasnik vile i poseda bila je njegova žena, Emilija Kretin Manzijarli. Kada je umrla 1913, njihove ćerke, Pia i Aristia, nasledile su porodično bogatstvo. Ipak, 1918. godine, posed je prešao iz porodičnog vlasništva u ruke trgovaca iz Temišvara kojima su devojke prodale vilu i zemlju. Tada su braća Brodi preuzela vlasništvo nad imanjem. Postali su gospodari vile u sledeće dve decenije, do 1937. Seljaci su tada, nakon što su platili 250.000 leja, uspeli da kupe zgradu. Vila je pretvorena u školu odmah nakon kupovine i školska godina 1937./1938. počela je u ovoj zgradi.

Zgrada ima tri nivoa: podrum, više prizemlje i prvi sprat koji se vidi samo u središnjem delu zgrade. Podrum i tavan se ne koriste i učionice zauzimaju središnji deo vile. Interior se nije menjao, a originalni arhitekturalni elementi i dalje su vidljivi –lukovi od cigle i određeni strukturni elementi mogu se lako otkriti.

Budući da se ova zgrada koristi kao škola, vila Brodi je otvorena za posetioce, ali u slučaju organizovanih ekskurzija mora se voditi računa o tome da je zgrada za vreme školskih praznika zatvorena, škola ima ogradu i kapija je zaključana.

Post Author: